„Advent u Novskoj“ – programi koji će trajati tijekom cijelog mjeseca, a klizanje do polovice siječnja

  • Objavljeno u
  • Objavljeno u Novosti
Brojni zabavni i kulturni sadržaji, koncerti, predstave, klizanje i gastronomska ponuda, u programu su ovogodišnjeg „Adventa u Novskoj“. 
Sadržaji započinju u petak, 15. prosinca, paljenjem lampica na velikoj božićnoj jelci na središnjem gradskom trgu uz prigodni nastup učenika Glazbene škole u Novskoj. Zatim slijedi ledena bajka na natkrivenom Gradskom klizalištu i nastup klizača Klizačkog kluba „Medveščak“, čime se otvara ovogodišnja klizačka sezona koja će trajati do 14. siječnja 2018. godine.   
 
Cjelovit i bogati program događanja javnosti su predstavile djelatnice Turističke zajednice Grada Novske, Marija Kos, Milijana Dižep Margetić i Ivana Kuzlić. Rekle su, „Advent je  lijepa priča koja će tijekom cijelog mjeseca prosinca doprinijeti predblagdanskom ugođaju u našem Gradu“.
 
Većina događanja smještena je na prostoru iza Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“ i Pučkog otvorenog učilišta Novska, a kuća Djeda Božičnjaka za djecu biti će u prostoru knjižnice.
Kreativne radionice, puno sadržaja za najmlađe, koncerti različitog glazbenog izričaja, obogaćena ugostiteljska ponuda i Klizalište koje će raditi svaki dan od 12 do 21 sat,  preko vikenda, petkom i subotom do 22 sat.
  
U organizaciju i provedbu „Adventa u Novskoj“ uključile su se sve gradske tvrtke, ustanove i škole, a ono što su djelatnice TZ Grada Novske posebno istaknule, je veliko broj volontera koji će se priključiti u realizaciji.
 
- Odlučili  smo da manifestaciji „Advent u Novskoj“ dodamo i podignemo kvalitetu svih događanja i ovim putem zahvaljujemo svima koje će tome doprinijeti. Pozivamo sve Novljanke i Novljane da postanu dio novljanske Adventske i Božićna priče, a kako će sve goste koji će tijekom adventskih dana posjetiti Novsku, naviše zagrijati toplina novljanskog srca, kazala je Marija Kušmiš, zamjenica gradonačelnika.
 
Potporu „Adventu u Novskoj“ daje Grad Novska, TZ Grada Novske i TZ Sisačko moslavačke županije, generalni sponzor je INA, a medijski pokrovitelj RPN.
 
Adventske dane obilježiti će i dvodnevni Obrtnički sajam s pedesetak izlagača, otvorenje je 15. prosinca u Pivnici,  u programu je i Zimski malonogometni turnir, a svečani doček Nove 2018. godine, za djecu je u Galeriji POU Novska, dok je za odrasle doček organiziran na središnjem gradskom trgu kod fontane „Ogrc“.
 
„ Advent u Novskoj“ ima i duhovnu dimenziju, uz koncert župnih zborova u crkvama. 
 
Više...

Pametna klupa – osim za sjedenje i odmor može puniti mobitele i omogućava korištenje Interneta

  • Objavljeno u
  • Objavljeno u Novosti
Uz pješačku stazu pokraj POU Novska postavljena je pametna klupa. Više funkcionalna klupa nove generacije ''Steora“  u sebi ima niz mogućnosti, osim što je namijenjena za sjedenje i odmor, omogućava bežično ili uz pomoć USB- a, punjenje mobitela ili drugih uređaja, besplatno spajanje na Internet, ima vlastito ambijentalno osvjetljenje, energiju prikuplja pomoću solarnih panela koji se tijekom vrućih dana hlade ugrađenim ventilatorima.-  Steora ima ugrađene senzore koji prikupljaju i različite informacije, od vremenskih uvjeta, broja korisnika i stanje sustava,- rekao je Joško Bučević, djelatnik tvrtke „Include“ iz Solina, koji su klupu i postavili u Novskoj.
 
Pametna klupa u potpunosti je hrvatski  proizvod pametne tehnologije, izumitelj je Ivan Mrvoš, student elektrotehnike iz Solina, a brzo nakon njenog predstavljanja osvojila je mnoge nagrade za inovativnost i pronašla svoje mjesto po  gradovima u Hrvatskoj kao i izvan nje.
 
Postavljanje pametne klupe u Novskoj projekt je Turističke zajednice Grada Novske uz potporu Hrvatske turističke zajednice.
Više...

NOĆ KAZALIŠTA: PREDSTAVA: NORA – Trenutak pobune

  • Objavljeno u
  • Objavljeno u Novosti
SUBOTA, 25. studenog u 19 sati.
 
Ulaz na predstavu se ne naplaćuje. Ulaznice je moguće rezervirati od 17. STUDENOG u 8.00 sati u POU Novska ili telefonom na 044/600-500.
 
Ulaznice se preuzimaju osobno na dan predstave na blagajni, najkasnije 15 minuta prije predstave. Blagajna je otvorena od 17 – 19 sati na dan predstave.
 
GOSTUJE: Kazalište KNAP
Ova predstava odvija se po principu „kazališta u kazalištu“, prateći proces proba na predstavi „Nora – kuća lutaka“ prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica tek primljena na plaću upravo zato da bi zaigrala Noru, i njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla koji igra Norinog muža Torvalda.
 
Tijekom proba se otkrivaju radnja i važnost Ibsenove Nore, ali i odnosi redatelja i glumaca. Paralelno s nerazumijevanjem Nore i njezinog muža pratimo nerazumijevanje glumaca i redatelja. Situacije se izmjenjuju od komičnih do napetih, a razgovori iz laganih pošalica prelaze u oštre svađe. Pitanje je tko će popustiti kako bi predstava zaživjela – i hoće li itko?
 
Uz to što će nas podsjetiti na Ibsenovu „Noru“ kao jedno od najvažnijih djela u povijesti dramske književnosti, ova predstava će nam prikazati kako izgledaju kazališne probe te postaviti važna pitanja o mjestu Nore i o mjestu kazališta u današnjem svijetu.
 
PODACI O PREDSTAVI „Nora – trenutak pobune“
TEKST: Jelena Hadži-Manev
REŽIJA: Frana Marija Vranković
SCENA I KOSTIMI: Zdravka Ivandija Kirigin
GLAZBA: Željka Veverec, Toni Starešinić
JEZIČNA SAVJETNICA: Sanja Vulić
OBLIKOVATELJ SVJETLA: Dina Marijanović
FOTOGRAF: Igor Obrol-Pedišić
VIZUALNI IDENTITET: Damjan Uzelac
PRIJEVOD s danskog scena iz „Nore“ H. Ibsena: Frana Marija Vranković
PRODUKCIJA: Tragači u.o. i Centar KNAP
 
GLUMAČKA PODJELA:
HRVOJE, glumac koji u predstavi igra Torvalda: Zijad Gračić
ORHIDEJA, glumica koja u predstavi igra Noru Helmer: Jelena Hadži-Manev
DRAŽEN, redatelj: Mladen Kovačić
 
Premijera: 14. listopada 2017.
Više...

Antologija – rođendanski koncert ansambla LADO uz 68 godina postojanja

  • Objavljeno u
  • Objavljeno u Novosti
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, pred prepunom Sportskom dvoranom u Novskoj, odabranim koreografijama, plesom i pjesmama predstavili su dio svog bogatog repertoara. 
 
“Antologija“, koncert koji izvode u rođendanskom mjesecu, glazbena je i scenska slika koreografija iz hrvatske folklorne baštine, koje su s vremenom postale prepoznatljiv i obvezni dio nastupa ansambla izvođenih u protekom razdoblju. LADO ovim koncertom obilježava 68 godina svog postojanja.
 
Ansambl LADO više puta je gostovao u Novskoj, a na radost Novljana najčešće u povodu blagdana Božića, kada su izvodili Adventske koncerte, a u prije pet godina i uz Dan grada i Lukovo.
Više...

Revitalizacija starog mlina na rječici Subocka – poduzetnička inicijativa za razvoj turizma

  • Objavljeno u
  • Objavljeno u Novosti
Stari ili Molnarov mlin na rijeci Subockoj u naselju Stara Subocka, pušten je u pogon početkom 20. Stoljeća. Desetljećima je usitnjavao  žitarice uz pomoć vodene snage rječice i mlinskog kamena. 
Mlin više nije u pogonu, zdanje se urušilo, mlinareva kuća je u trošnom stanju, no zahvaljujući poduzetničkoj  zamisli Darka Movrića iz Novske, novog vlasnika imanja, udahnuti će mu se novi život. 
Projektom revitalizacije mlina i gospodarskih zgrada, svi objekti će se staviti u funkciju. Prigodno je predstavljeno idejno rješenje  i plan uređenja, mlin bi ponovno mogao usitnjavati žitarice u brašno, u sklopu projekta predviđena je i mala elektrana za proizvodnju električne energije, a cijelo imanje imalo i turističku ponudu.
Kako se planira, na rječici i okolišu izveli bi se potrebni zahvati, a radi kompleksnost ideje u sve su osim tvrtke za projektiranje A.K.I. iz Zagreba, uključeni, zaštitari okoliša i kulturnih graditeljskih vrijednosti. 
Gospodin Movrić, očekuje dobivanje svih potrebnih dokumenata i brz početak radova. Nekoliko godina bavi se turističkom ponudom, vlasnik je broda „Katarina jedan“ i u suradnji s Javnom ustanovom Parka Prirode Lonjsko polje,  rijekom Savom vozi posjetitelje Parka u turističke obilaske. 
Naselje Stara Subocka nalazi se  rubno uz zaštićenu prirodnu cjelinu Lonjskog polja, a više drvenih kuća su zaštićena kulturna baština. Osim stavljanja mlina u funkciju, obnove kapele Pohođenja Blažene Djevice Marije, što je u tijeku, obnove Mjesnog doma i drvenih kuća u vlasništvu grada, prema riječima Marina Piletića, gradonačelnika, uredila bi se i lokalna cesta uz desnu obalu rječice Subocke . Već ranije predstavljen je i projekt uređenja županijske ceste kroz naselje i čeka se početak radova.
 
Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE
TURISTIČKI URED
ULICA KRALJA TOMISLAVA 2
44330 NOVSKA
OIB: 21665908269

Predsjednik: Marin Piletić, prof.

Voditeljica funkcionalnog marketinga i projektnog planiranja: Marija Kos, mag.ethnol.et.anthrop.
tel: +385 (0) 44 600 062
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Voditeljica Turističko informativnog centra TZG Novske: Milijana Dižep Margetić, dipl. oec.
tel: +385 (0) 44 600 062
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Stručni suradnik za promociju i marketing: Ivana Kuzlić
tel: +385 (0) 44 600 062
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Knjigovodstveni i administrativni referent: Sonja Pauk-Senić
tel/faks: +385 (0) 44 601 305
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.novskaturist.hr

Facebook stranice TZG Novske

RADNO VRIJEME: ponedjeljak - petak: 7,00 – 15,00 sati

Log In or Register