TRADICIONALNA VRŠIDBA ŽITA NA IMANJU OBITELJI OŽOGA

Od kada su se prije desetak godina prihvatili obnove starih i isluženih traktora i drugih poljoprivrednih strojeva, obitelj Ožoga iz Nove Subocke izložili su ih na imanju iza male radionice, a sve je s vremenom postalo događanje u spomen tradiciji žetvenih običaja i vršidbe žita.
 
Zanimanje za njihove poslove je raslo, Ivan i sin Mihael Ožoga obnavljali su traktore, a osnovali su i Oldtimer Klub „Lanz-Buldog“ Novska, koji je svoje ime dobio prema istoimenoj njemačkoj tvornici iz Mannheima. Priključili su ime se i drugi i svoje strojeve izlažu na izložbi “Starodobni traktori i vršidba žita”.Poredani u defileu prošli su kroz naselja, a osim traktora, starih vršalica žitarica “dreševa” i kombajna, “ušminkani” veterani poredali su se jedan pokraj drugog i plijenili svojim izgledom. Od najstarijeg traktora na izložbi marke Steyr do najmodernijeg John Deera.
 
Manifestacija je započela okupljanjem na imanju Ožoginih, uz pjesmu članica Udruge žena „Subočanka“, prikazom košnje žita, srpom, kosom i traktorskom kosilicom, vršidbom i mljevenjem žita te pripremom i pečenjem kruha, a kruh iz krušne peći, kako kaže gospođa Vjera Ožoga, ima drugačiji miris i okus nego današnji pekarski kruh.
Na izložbi su se mogli vidjeti i traktori marke Fendt, Deutz, Eicher, Hanomag, ali i Porsche, vlasnik najstarijeg traktora, Branko Prebežec, nabavio ga je u Brestači, restaurirao, napravio generalku, a kaže kako je trebalo puno vremena, strpljenja i traženja dijelova.Nakon žetvenih radova s imanja Ožoginih svi su se premjestili na igralište kod Mjesnog doma, gdje je program nastavljen prikazom vršidbe vršilicom “Slavija” iz 1945. godine, izložbom rukotvorina, gastronomskom ponudom za posjetitelji i zvucima Tamburaškog sastava “Ambar”.
 
Mnogi su dali doprinos organizaciji ovih svečanosti, mještani naselja Nove i Stare Subocke, Oldtimer Klub „Lanz-Buldog“, Turistička zajednica Grada Novska i Grad Novska, a manifestaciju je otvorio i otkosima žita Marin Piletić, gradonačelnik, istaknuvši “ovom prezentacijom, stari običaj vršidbe obitelj Ožoga pokušava otrgnuti od zaborava. Prikazana tradicija održava naše kulturno naslijeđe i doprinos je ruralnom razvoju našeg sela“.
 
Naselja Nova i Stara Subocka imaju dugu povijest i ona je bila vezana za rad na zemlji i bavljenje poljoprivrednim poslovima. Povjesničar tog kraja Ivan Gračaković, u svojim je zapisima prikupio je mnoga događanja, pa i dolazak prve vršalice u selo.

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE
TURISTIČKI URED
ULICA KRALJA TOMISLAVA 2
44330 NOVSKA
OIB: 21665908269
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: +385 (0) 44 600 062
tel/fax: +385 (0) 44 601 305

Predsjednik: Marin Piletić, prof.

Facebook stranice TZG Novske

RADNO VRIJEME: ponedjeljak - petak: 7,00 – 15,00 sati

Log In or Register