Sadržaj izdvojen po datumu: Svibanj 2017

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

 • Objavljeno u Novosti
 • Objavljeno u
Pučko otovoreno učilište Novska poziva Vas na otvorenje Međunarodnog dana muzeja u galeriju POU Novska u četvrtak 18. svibnja u 12 sati.
Još od 1877. godine, kada se počeo obilježavati Međunarodni dan muzeja, muzeje se nastoji afirmirati kao javne ustanove te javnosti prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda. Svake godine Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. svibnja aktivnostima u sklopu određene teme koju predlaže ICOM (Međunarodni savjet za muzeje).
U namjeri promoviranja suvremenih muzeoloških praksi i senzibiliziranja šire javnosti, ICOM je u 2017. godini stavio u središte temu naslovljenu Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima (Museums and contested histories: Saying the unspeakable in museums).
Muzeji svojim predmetima komuniciraju na jednostavan, pozitivan i/ili zabavan način, ali često tome prethodi složen proces obrade tih predmeta na osnovu koje stječu kulturnu vrijednost. Prvi dio tog procesa je skupljanje činjenica koje muzejsku baštinu opisuju s pozicije njegovih materijalnih obilježja, ali i onih koje su stvarane vremenom u okolišu u kojem je nastao njen identitet. Pri prezentaciji odabrane baštine, određeni korpus informacija nudi se korisnicima prilagođen njihovim potrebama i prigodi. Problem je što i dalje postoji niz tema o kojima se manje govori na globalnoj ili nacionalnoj razini, u urbanoj ili ruralnoj sredini, društvenoj kulturi ili subkulturi. Prema tome, informacije se potisnu ili zaborave zbog tabua, različitih oblika vjerovanja ili zabrane neke informacije. U tom slučaju se oštećuje “zbiljni identitet” samog predmeta, a posljedično tome bogatstvo i raznolikost baštine te opća kultura zajednice.
S obzirom na važnost identiteta koji kasnije u odnosu s drugima stvara društvenu dimenziju, ključno je da se što više zajednica uključi u sudjelovanje obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2017. godine, ali i idućih godina.
 

Održana 3. Međunarodna smotra folklora "Gospa Fatimska" u Paklenici

 • Objavljeno u Novosti
 • Objavljeno u
Već tradicionalno vezano uz blagdan Gospe Fatimske, Kulturno-umjetničko društvo "Paklenica" organizira smotru folklora, koja je već prve godine bila međunarodnog karaktera. Svečana priredba 3. međunarodne smotre folklora Gospa Fatimska u Paklenici održana je u subotu 13. svibnja. Program je započeo mimohodom svih KUD-ova kroz Paklenicu, nakon čega je gradonačelnik Novske Vlado Klasan svečano otvorio ovu 3. međunarodne smotre folklora.
Smotri su također nazočile i voditeljica Turističko-informativnog centra Milijana Dižep Margetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novska Valentina Opić, te brojni ljubitelji folklora. Voditeljica programa Valentina Žafran je na početku programa predstavila KUD-ove koji su prezentirali tradicijske običaje svojih krajeva, a predsjednik KUD-a "Paklenica" Zdenko Domitrović je predstavnicima KUD-ova uručio zahvalnice i uputio riječi dobrodošlice, zahvalivši se svima što su svojim dolaskom uveličali ovu smotru. Na smotri su sudjelovala sljedeća kulturno-umjetnička društva; KUD "Paklenica", KUD "Mladost" Bosanska Otoka, FS "Komenda" Slovenija, KUD "Strahoninec", KUD "Tamburica" Vinkovci, KUD "Petefi Šandor" Dalj planina, KUD "Mirkovo kolo" Vrbaška, KUD "Stari grad" Bosanska Krupa, UKPD "Taras Ševčenko", Kulturna udruga "Seljačka sloga" Prelog, KUD "Stari trg ob Kolpi“, KUD "Una" Kozarska Dubica i Romska folklorna skupina Ludari.

Održana predstava "Moja nuklearna ljubav" satkana od dramatičnih i humorističnih hrvatskih ljubavnih priča

 • Objavljeno u Novosti
 • Objavljeno u
Još jedna u nizu brojnih predstava koje se svakog mjeseca održavaju u Novskoj, upriličena je u četvrtak, 11 svibnja u gradskom kinu Pučkog otvorenog učilišta. Novska tijekom posljednjih nekoliko godina diše kulturu punim plućima, a u to smo se uvjerili i na predstavi "Moja nuklearna ljubav". Različite priče o potrazi za srodnom dušom privukle su sve dobne skupine, koje su se pronašle u bar jednoj od intrigantnih priča.
Predstava je izvrstan spoj drame i humora sa stvarnim životnim situacijama, a nakon završetka predstave mnogi su komentirali kako će i sami promisliti o svojim vezama i očekivanjima od ljubavnih partnera i partnerica. Predstava u režiji Olje Lozice, a u koprodukciji Teatra Rugantino, Kotar teatra i Akademije dramske umjetnosti u suradnji s Muzejom prekinutih veza, nastala je prema motivima hrvatskih ljubavnih priča s najpopularnije teme Forum.hr-a, Kad si jadna šupendara (priče iz prošlosti), u rubrici Usamljena srca. Mlade forumaše u grčevitoj borbi za očuvanjem ljubavnog odnosa u predstavi tumače mladi glumci koje je publika do sada mogla gledati u brojnim dramskim projektima - Lada Bonacci, Petar Cvirn, Sanja Milardović te Filip Vidović.

Osnovnoškolci iz Okučana prema predviđenom školskom kurikulumu na Novljanskom jezeru održali terensku nastavu

 • Objavljeno u Novosti
 • Objavljeno u
Voditeljica Turističko informativnog centra Milijana Dižep Margetić je s velkim zadovoljstvom istaknula da interes za Novljanskim jezerom iskazuju sve dobne skupine koje su prepoznale njegove kvalitete i sve mogućnosti koje ono zapravo nudi. Osim odmora i brojnih rekreativnih sadržaja, jezero je idealno i za poučne programe. Zbog svojih prirodnih ljepota i biološke raznolikosti mnoge obrazovno odgojne institucije, škole i vrtići organiziraju terensku nastavu i druženje upravo na našem Novljanskom jezeru. U skladu s tim je u petak, 12. svibnja Novljansko jezero osnovnoškolcima iz Okučana poslužilo kao svojevrsna učionica na otvorenom. Oko 40-ak učenika u Novsku je stiglo u pratnji svojih razrednih nastavnika, a odmah po dolasku doživjeli su jedinstveno iskustvo vožnje turističkim vlakićem grada Novske.
Nakon toga su na jezeru uz svoje nastavnice učili o važnostima očuvanja prirode. Oduševljeni Novljanskim jezerom i brojnim sadržajima koje ono nudi, nakon odrađene terenske nastave na terasi ugostiteljskog objekta zasluženo su se počastili sladoledom, a ostatak slobodnog vremena iskoristili su za igru i rekreaciju. Radmila Divić Posavac učiteljica u Osnovnoj školi Okučani, te učiteljice iz Područnih škola Stara Gradiška, Lađevac i Smrtić su prema predviđenom školskom kurikulumu realizirale terensku nastavu na Novljanskom jezeru, a između ostalog posjetili su i OPG "Kolarić", odnosno farmu nojeva.
"Cilj posjeta je bio spoznati i istražiti prirodu na terenu, a ne samo putem pisanih materijala, odnosno da proširimo znanje o vodi stajaćici. Novljansko jezero odabrali smo zbog blizine i sadržaja koji se ovdje nude, a djeci je posebno interesantna bila vožnja vlakićem" – istaknula je učiteljica Radmila Divić Posavac. Učenici su prije realizacije terenske nastave bili upoznati s nekim osnovnim činjenicama o Novljanskom jezeru, a dolaskom na jezero djeca su naučila koje je to vrsta vode, na čemu je jezero nastalo, vrste šuma, biljke koje su zapazili i slično. "Interes je svakim danom sve veći što nas jako raduje, stoga ovim putem pozivam i sve ostale da nam se najave i organiziraju zanimljive programe i sadržaje" – rekao je gradonačelnik Novske Vlado Klasan, dodavši kako u posjet Novljanskom jezeru uskoro dolazi i Osnovna škola iz Topolovca, zatim i brojne udruge umirovljenika, a ondje će se održavati i razne proslave poput godišnjica mature.

Članovi DND "Osmijeh" Rajić na radost malih i velikih održali devetu "Večer dječjeg folklora"

 • Objavljeno u Novosti
 • Objavljeno u
U organizaciji Društva naša djeca "Osmijeh" Rajić u subotu, 6. svibnja održana je deveta "Večer dječjeg folklora" u Društvenom domu u Rajiću, gdje se kao i svake godine do sada okupio veliki broj posjetitelja koji su uživali u pjesmi i plesnim koreografijama u izvedbi mališana. Voditeljica programa bila je Mira Čuvidić, također voditeljica DND "Osmijeh" Rajić, koja već godinama nesebično odvaja svoje slobodno vrijeme kako bi održala ovu prekrasnu tradiciju. Njen trud i zalaganje pohvalio je i gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji je i ovoga puta svečano otvorio večer dječjeg folklora u Rajiću.
 
"U prošlost i našu mladost vratila su nas djeca, koja su nam svojom mladošću i ponosom prikazala plesove, igre i pjesme svoga kraja" – izjavila je voditeljica Mira Čuvidić, dodavši kako su na manifestaciji nastupili članovi DND "Osmijeh" Rajić, mlađa i starija skupina KUD-a "Trenk" iz Nove Gradiške, te dječja folklorna skupina KUD-a "Šubić" iz Novske. Malene KUD-ovce došla je podržati i voditeljica Turističko-informativnog centra Milijana Dižep Margetić, koja je pohvalila sve sudionike i organizatore ove manifestacije.
 

Tisuće Novljana s pijetetom prema žrtvama, kroz pjesmu i ples u zajedništvu obilježili VRO "Bljesak" na Novljanskom jezeru

 • Objavljeno u Novosti
 • Objavljeno u
Grad Novska se ovih dana prisjetio vojno-redarstvene operacije "Bljesak" kojom je oslobođen okupirani zapadno-slavonski teritorij, a značaj tog dana bio je i ostao vrlo važan za sve nas. U povodu obilježavanja 22. obljetnice VRO "Bljesak" pripremljeno je i kroz protekli tjedan održano, niz tradicionalnih događanja, od kulturnih, sportskih, sve do zabavnih. Središnja proslava "Bljeska" se od 2015. godine održava na našem Novljanskom jezeru, a ta tradicija nastavljena je i ove godine. Proslavi je nazočio i brigadni general Rudi Stipčić, koji se u svom pozdravnom govoru posebno osvrnuo na značaj ove obljetnice za područje grada Novske. Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Vlado Klasan koji je rekao kako samo jedinstveni možemo stvarati bolju budućnost za nove naraštaje, te se ovim putem zahvalio svim građanima koji su na Novljanskom jezeru u zajedništvu proslavili našu veličanstvenu pobjedu. U cjelodnevno bogato druženje na jezeru uvelo nas je Društvo likovnih autora Novske (DLAN), koji su organizirali likovnu koloniju pod nazivom "Bljesak na dlanu". Novljanskim autorima, članovima DLAN-a, pridružili su se kolege umjetnici iz lipovljanskog SOL-a, kutinskog KLIK-a i daruvarskog DA.
Gradonačelnik Novske Vlado Klasan i voditeljica TIC-a Milijana Dižep Margetić su sudionicima likovne kolonije uručili zahvalnice za likovni doprinos ovoj manifestaciji. Niti ove godine nije izostao tradicionalni planinarski pohod stazom VRA "Bljesak", kojeg su upriličili članovi Planinarskog društva "Zmajevac" Novska. Sudionici pohoda su se u ranim jutarnjim satima okupili ispred POU Novska, gdje ih je dočekao gradonačelnik Klasan, kako bi im zaželio sretan dolazak na Novljansko jezero. Osim planinara, na Novljansko jezero organizirano su biciklima pošli i svi zainteresirani građani, odnosno veliki broj djece i odraslih. Ovogodišnja biciklijada nadmašila je sva očekivanja organizatora, koji su za sve sudionike osigurali promotivne majice. Raznovrsni sadržaj proslave VRO "Bljesak" dodatno je obogaćen brojnim zanimljivim sadržajima, poput prezentacije streličarskog sporta.
Zainteresirani posjetitelji imali su priliku okušati se u gađanju mete s lukom i strijelom, uz stručno vodstvo i opremu streličarskog kluba "Koros" iz Kutine. S ciljem poticanja međusobnog druženja na svježem zraku, Grad Novska i TZGN su naše najmlađe posjetitelje zabavili tradicijskim igrama. Igre koje su se odvijale na terasi ugostiteljskog objekta, osmislile su odgojiteljice DV "Radost" Novska, a djeca su istaknula kako je sudjelovanje u igrama bilo jako zabavno i veselo. Dječje igralište na jezeru bilo je prepuno vesele dječice, koju je oduševilo i besplatno jahanje ponija i konja. Ovom manifestacijom otvorena je i turistička sezona, ugostiteljski objekt na jezeru započinje s redovnim radom, a otvorena je i redovna vozna linija gradskog turističkog vlakića, koji je u okviru obilježavanja "Bljeska" besplatno prevozio građane do Novljanskog jezera. Zbog velike zainteresiranosti vlakić je vozio izvan voznog reda, te su zbog velike gužve građane prevozili i kombiji Vatrogasne zajednice grada Novske.
"Dobru atmosferu koja je vladala od ranog jutra upotpunili su članovi TS "Fijaker" iz Osijeka, koji su oduševili publiku toliko da se terasa ugostiteljskog objekta ubrzo pretvorila u glazbeni podij. Veliki dan pobjede i ponosa obilježili smo pjesmom i zabavom, ali i s dubokim poštovanjem i zahvalnošću koje dugujemo svim našim poginulim hrvatskim braniteljima" – izjavila je voditeljica TIC-a Milijana Dižep Margetić, koja se ovim putem zahvalila Gradu Novska i TZGN kao glavnim sponzorima, te Industriji nafte INA d.d. na financijskoj potpori. Zadovoljni organizatori ističu kako je ovogodišnja proslava nadmašila sva očekivanja, te da se središnjoj proslavi na jezeru pridružilo oko 4 tisuće građana za koje su članovi Izviđačkog odreda "Paludina" Novska i Moto kluba "Škorpion", pripremili tradicionalni grah.
 
Pretplati se na ovaj RSS feed

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE
TURISTIČKI URED
ULICA KRALJA TOMISLAVA 2
44330 NOVSKA
OIB: 21665908269
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: +385 (0) 44 600 062
tel/fax: +385 (0) 44 601 305

Predsjednik: Marin Piletić, prof.

Facebook stranice TZG Novske

RADNO VRIJEME: ponedjeljak - petak: 7,00 – 15,00 sati

Log In or Register