×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 995

Biciklistički maraton: Novska - Eko Etno Selo - Jasenovac - Novska Biciklistički maraton: Novska - Eko Etno Selo - Jasenovac - Novska Foto: Željko Gašparović

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Dan planete Zemlje, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine. Na ovaj dan kada se podsjećamo na značaj očuvanja prirode, organiziraju se mnogobrojne aktivnosti. Zaštita okoliša postala je svima važna, a svjesnost o tome razvija se od malih nogu.

Zbog toga su najmlađi Novljani, djeca Dječjeg vrtića „Radost“, u svojim porukama koje su ispisali, odaslali poziv na čuvanje prirode, šuma, životinja, voda …. Pod nazivom „Pošalji i ti svoju eko poruku velikom svijetu“ svoje poruke stavili su u balone koje su pustili u zrak točno u podne, s malog trga ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“, a pušteno je stotinjak šarenih balona. Tijekom događanja polaznici kreativnih radionica u Gradskoj knjižnici izrađivali su torbe od recikliranih materijala, dok su učenici Osnovne škole Novska, članovi učeničke zadruge „Ogrc“, izrađivali predmete i ukrase od gline i drugih prirodnih materijala. 


U obilježavanje predstojećeg Dana planete Zemlje u organizaciju ove dvije gradske ustanove, pored vrtića uključili su se i članice Udruge žena „Iskra“, novljanski vatrogasci, a svoje aktivnosti pokazali su i pripadnici HGSS Stanice Novska dok se Turistička zajednica grada Novske u program uključila podjelom sadnica cvijeća za ljepši okoliš.

Turistička zajednica grada Novske u suradnji sa JU PP Lonjsko polje organizirala je i rekreativnu biciklijadu pod nazivom "Like za bike Novska“! Biciklijada je krenula u 10:00h iz Novske ispred POU prema Brestači i N. Subockoj, a potom skrenula preko Stare Subocke prema Parku prirode Lonjsko polje. 

Uz ugodnu vožnju biciklom sudionici su uživali i u različitim eko-etno i gastro sadržajima koji su im se ponudli na odmorišnim postajama:

I. postaja – OPG Ožoga N. Subocka – odmor na imanju uz domaće kifle i lepinje iz krušne peći, a domaćin je prezentirao dio svoje bogate zbirke tradicijskih alata i strojeva, kao i oldtimer bicikala koji su se priključili koloni
II. postaja – OPG Marko Gračaković St. Subocka – degustacija domaćeg novljanskog sira
III. postaja – Ekoetno selo Strug Plesmo – razgledavanje turističkog imanja uz domaće štrudle, a zainteresirani su dobili prigodu i jahanja posavskog konja u manježu
IV. postaja – sjedište JU PP Lonjsko polje Krapje– odmor uz kratki promidžbeni film (15-tak min) o Lonjskom polju i poklon brošure „Biciklističi vodič kroz Lonjsko polje“
V. postaja – Jasenovac – osvježenje i kratki odmor u parku
VI. postaja – jezero Bajer Bročice – druženje uz ručak (grah po cijeni od 20,00 kn) i razna pića
Ruta nije zahtjevna s obzirom da je u gotovo čitavom tijeku bez uspona a vozi se asfaltiranom cestom. Ukupna dužina rute iznosi 38 km, efektivno vrijeme vožnje iznosi cca 2h i 30 min, a s odmorišnim pauzama ukupno vrijeme rute iznosi oko 5h.

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE
TURISTIČKI URED
ULICA KRALJA TOMISLAVA 2
44330 NOVSKA
OIB: 21665908269
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: +385 (0) 44 600 062
tel/fax: +385 (0) 44 601 305

Predsjednik: Marin Piletić, prof.

Facebook stranice TZG Novske

RADNO VRIJEME: ponedjeljak - petak: 7,00 – 15,00 sati

Log In or Register