Kralja Tomislava 2

44330, Novska

+385 (0) 44 600 062

Nazovite nas

Pon - Pet: 7:00 - 15:00

Naše radno vrijeme

Posljednje objave

Uklade – Više od kvarta

Lijepo vrijeme napokon je stiglo, dani su duži, a to znači da su u tijeku i omiljena kvartovska druženja. Družimo se na

“Žetvene svečanosti” – tradicija žetvenih običaja i vršidba žita u Novoj Subockoj

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Po osmi put održana je izložba starodobnih strojeva i vršidba žita. Svečanost košnje i vršidbe, prikaz žetvenih poslova na svom obiteljskom imanju u Novoj Subockoj započela je obitelj Ožoga.

Sve su pokrenuli kako bi očuvali tradiciju života na selu u prošlim vremenima u ovom djelu Slavonije i iz ljubavi prema poljoprivrednim alatima i strojevima. Krenuli su s uređivanjem starih traktora u svojoj automehaničarskoj radionici, Ivan i sin Mihael obnovili su ih nekoliko, a kako bi ih pokazali, kao i poslove košnje i vršidbe, s mještanima su krenuli u organiziranje izložbi, prikaza žetvenih običaja i vršidbe.

Izložba traktora

S vlasnicima starih traktora i strojeva osnovali su i Oldtimer Klub „Lanz-Buldog“ Novska.

Iako su nekoliko puta mijenjali lokaciju održavanja, izložba je s vremenom postala važna turistička i kulturno-umjetnička manifestacija na području Grada Novske.

Mnogi su dali doprinos organizaciji ovih svečanosti: mještani naselja Nove i Stare Subocke, Oldtimer Klub „Lanz-Buldog“, Turistička zajednica Grada Novska i Grad Novska, koji su i pokrovitelji manifestacije, a svečano su je otvorili Marija Kos Šaka, voditeljica TZ Novska i Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika.

Vršidba žita
Suboćanke na vršidbi žita

Kako je rečeno „Žetvene svečanosti“ svetkovina je završetka žetve u Novoj Subockoj, a mogle bi biti „zaštićene kao nematerijalna kulturna baština“.

Tijekom održavanja izložbe, kolona starih traktora i vozila marke Fendt, Deutz, Eicher, Hanomag, ali i Porsche, prošla je do Novske. Na mjesnom igralištu pokraj Hrvatskog doma priređena je vršidba starim „drešom“ Mengele iz tridesetih godina prošlog stoljeća, vlasnika Marijana Vukelića, kolekcionara starih strojeva iz Brestače. Vršidbu je pratila i pjesma članica „Subočanki“, udruge žena koje čuvaju folklornu tradiciju svog kraja.

Članice DVD-a Nova Subocka izvele su i pokaznu vježbu, vatrogaskinje su uspješno ugasile vatru pokazavši kako vatrogasna štrcaljka „Katarina“ iz 1890. godine još uvijek dobro služi.

Održana je i traktorska alka.