Posljednje objave

Književni tabure: Denis Vidović

Novska, Ul. Tina Ujevića 2 (DHK, Centar za mlade)Petak, 31. srpnja 2020., 18 sati Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije, pokreće književnu

Nova Subocka – više od naselja

Dosadašnja uspješno održana kvartovska druženja postala su primjer i poticaj za nicanje takvih događanja i u ostalim manjim zajednicama diljem grada Novske.

Mještani Sigeca proslavili 100. obljetnicu naselja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit

Od dolaska prvih doseljenika na područje naselja Sigetac prošlo je cijelo jedno stoljeće. U Sigetac su se među prvima doselila obitelji iz Kašine, August, Franjo, Mijo i Gabrijel Podgorski, Mijo Đumlijan, Blaž Betović i Ivan Golenić, a zatim su došle obitelji iz okolice Marije Bistrice, ali i s područja Jasenovca i Uštice, kasnije i iz drugih mjesta.

Već 1932. godine započinje rad škole, kasnije je izgrađena i školska zgrada, a život sela postaje bogatiji osnutkom DVD-a Sigetac, 1957. godine.
Škola prestaje s radom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a malobrojna djeca danas školu pohađaju u Područnoj školi u Staroj Subockoj.
Kapelica posvećena Majci Božjoj Bistričkoj izgrađena je prije dvadeset godina, a misno slavlje se održava 13. srpnja na blagdan Majke Božje Bistričke.

Stota obljetnica sela Sigetac bila je prigoda da se 11. srpnja mještani okupe kod Mjesnog doma, poslušaju Elenu Salaj Potočki, koja je govorila o povijesti njihovog naselja, zabave i podsjete na protekle godine.
Kazala je i kako su Sigečani radili na dobrobit svog sela, izgradili su školsku zgradu, društveni dom, kasnije i vatrogasnu spremnicu, a sami su postavljali drvene stupove kako bi dobili električnu struju u selu.
Obljetnicu su im čestitali i predstavnici gradske vlasti, zamjenici gradonačelnika Siniša Kesić i Marija Kušmiš.

Subotnjoj svečanoj proslavi prethodilo je otvaranje izložbe „Tragovima prošlosti – obilježavanje 100. obljetnice mjesta Sigetac“ održano 9. srpnja u Pučkom otvorenom učilištu.