Kralja Tomislava 2

44330, Novska

+385 (0) 44 600 062

Nazovite nas

Pon - Pet: 7:00 - 15:00

Naše radno vrijeme

Posljednje objave

Uklade – Više od kvarta

Lijepo vrijeme napokon je stiglo, dani su duži, a to znači da su u tijeku i omiljena kvartovska druženja. Družimo se na

Mještani Sigeca proslavili 100. obljetnicu naselja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Od dolaska prvih doseljenika na područje naselja Sigetac prošlo je cijelo jedno stoljeće. U Sigetac su se među prvima doselila obitelji iz Kašine, August, Franjo, Mijo i Gabrijel Podgorski, Mijo Đumlijan, Blaž Betović i Ivan Golenić, a zatim su došle obitelji iz okolice Marije Bistrice, ali i s područja Jasenovca i Uštice, kasnije i iz drugih mjesta.

Već 1932. godine započinje rad škole, kasnije je izgrađena i školska zgrada, a život sela postaje bogatiji osnutkom DVD-a Sigetac, 1957. godine.
Škola prestaje s radom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a malobrojna djeca danas školu pohađaju u Područnoj školi u Staroj Subockoj.
Kapelica posvećena Majci Božjoj Bistričkoj izgrađena je prije dvadeset godina, a misno slavlje se održava 13. srpnja na blagdan Majke Božje Bistričke.

Stota obljetnica sela Sigetac bila je prigoda da se 11. srpnja mještani okupe kod Mjesnog doma, poslušaju Elenu Salaj Potočki, koja je govorila o povijesti njihovog naselja, zabave i podsjete na protekle godine.
Kazala je i kako su Sigečani radili na dobrobit svog sela, izgradili su školsku zgradu, društveni dom, kasnije i vatrogasnu spremnicu, a sami su postavljali drvene stupove kako bi dobili električnu struju u selu.
Obljetnicu su im čestitali i predstavnici gradske vlasti, zamjenici gradonačelnika Siniša Kesić i Marija Kušmiš.

Subotnjoj svečanoj proslavi prethodilo je otvaranje izložbe „Tragovima prošlosti – obilježavanje 100. obljetnice mjesta Sigetac“ održano 9. srpnja u Pučkom otvorenom učilištu.