Kralja Tomislava 2

44330, Novska

+385 (0) 44 600 062

Nazovite nas

Pon - Pet: 7:00 - 15:00

Naše radno vrijeme

Posljednje objave

Održan korizmeni koncert Ansambla LADO

U susret najvećem kršćanskom blagdanu, u subotu 23. ožujka 2024. godine u punoj crkvi bl. Alojzija Stepinca, održan je korizmeni koncert glasovitog

Korizmeni koncert Ansambla LADO u Novskoj

„O, Isuse daj mi suze“ korizmeni je koncert Ansambla LADO kojim se programski započinje obilježavanje 75. obljetnice umjetničkog djelovanja jedinog profesionalnog folklornog

DIGITALIZIRANA LUKINA ZAGONETNA STAZA – TURISTIČKA RUTA NOVSKOM

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

U petak, 11. lipnja 2021. godine u Poduzetničkom inkubatoru PISMO2 u Novskoj predstavljena je digitalizirana turistička ruta Novskom – Lukina zagonetna staza.

Turistička ruta rezultat je suradnje Turističke zajednice Grada Novske i tvrtke Hiroma design.
Lukina zagonetna staza je prva turistička ruta Novskom koja uključuje obilazak i upoznavanje sa znamenitostima i povijesnim činjenicama grada Novske a sastoji se od sedam lokacija ili punktova.

Posebnost ove turističke rute su zagonetke Luke Ilića Oriovčanina, povjesničara i etnologa, istaknute ličnosti iz novljanske povijesti. Na svakom punktu, a prije prelaska na sljedeći, posjetiteljima se postavlja zagonetka čiji je odgovor vezan za sljedeću lokaciju.

„Digitalizacijom turističke rute željeli smo osuvremeniti naš postojeći turistički sadržaj te posjetiteljima omogućiti individualan i inovativan pristup ruti te vizualni doživljaj Novske u prošlosti i njenu povezanost s Panonskim morem, tornadom i dolaskom željeznice. Lukina zagonetna staza uzbudljiva je edukativna aplikacija koja na novi, interaktivan način, nudi pristup učenju i upoznavanju povijesti Novske.“ –istaknula je Marija Kos Šaka, direktorica Turističke zajednice Grada Novske.

Aplikaciju proširene stvarnosti izradila je tvrtka Hiroma design iz Novske.

Mateja i Stefan Vedrina, duo koji stoji iza tvrtke Hiroma design, pohađali su edukaciju o programiranju računalnih igara u PISMU, Poduzetničkom inkubatoru Sisačko-moslavačke županije te su uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Sisačko moslavačke županije i Grada Novske, osnovali svoju start up tvrtku.

„Mobilna aplikacija proširene stvarnosti spoj je povijesnih elemenata i novih tehnologija stoga će se korisnici moći educirati na jednoj novoj, virtualnoj razini. Zahvaljujući Turističkoj zajednici Grada Novske i Zbirci Sajko uspješno smo digitalizirali Lukinu zagonetnu stazu te nam je izuzetno drago što će naš rad unaprijediti turistički sadržaj našeg grada.“-rekla je Mateja Vedrina, vlasnica tvrtke Hiroma design.

Digitalizirana turistička ruta Lukina zagonetna staza spremna je za buduće posjetitelje, stoga, preuzmite aplikaciju i vidimo se u obilasku Lukine zagonetne staze!

Tekst: Marija Kos Šaka
Autor fotografija: Martina Movrić