Kralja Tomislava 2

44330, Novska

+385 (0) 44 600 062

Nazovite nas

Pon - Pet: 7:00 - 15:00

Naše radno vrijeme

Posljednje objave

Održan korizmeni koncert Ansambla LADO

U susret najvećem kršćanskom blagdanu, u subotu 23. ožujka 2024. godine u punoj crkvi bl. Alojzija Stepinca, održan je korizmeni koncert glasovitog

Korizmeni koncert Ansambla LADO u Novskoj

„O, Isuse daj mi suze“ korizmeni je koncert Ansambla LADO kojim se programski započinje obilježavanje 75. obljetnice umjetničkog djelovanja jedinog profesionalnog folklornog

Lukovo u Novskoj – kirvaj koji otkriva kako se nekad živjelo i zabavljalo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Manifestacija Lukovo u Novskoj svake godine donosi neki novi detalj novljanske prošlosti. Ove godine više od 120 Novljanki i Novljana prikazat će prošlost svoga grada. Gradski park pretvara se u mini staru Novsku, a vikend program 15. i 16. listopada ponudit će svim posjetiteljima žive slike prošlosti. Organizacijski odbor poručuje da se ovih dana užurbano radi na gradnji montažnih objekata koji će zasigurno doprinijeti povećanju dolazaka u jesensku Novsku ali i jedinstvenom doživljaju koji posjetitelje vraćaju na kraj 19. i početak 20. stoljeća.

Neki od objekata koji se grade su hotel Knopp u kojeg ulaze najotmjeniji, dame i gospoda, krčma Gjure Gaića u koju pak ulaze svi, što zbog dobre loze, što zbog can can plesačica. U župnom dvoru lice iz novljanske povijesti Luka Ilić Oriovčanin bori se sa župljanima koji više posjećuju krčmu i hotel nego crkvu. Žandar Tonča stalno ima pune ruke posla i uvijek je netko u njegovom pritvoru. Tu je i frau Pauković koja se vratila iz Njemačke pa je vidjevši svijeta pomislila da je pametnija od svih. Učiteljice nastavu provode u svojoj drvenoj školi u koju djeca dolaze i sa obližnjih sela pa će tako biti prikazana i dva seoska domaćinstva. Na jednom će biti uprizoreni i svatovi te žetveni običaji. Dobošar Fabo vježba glasnice jer najavljuje svaku točku, a kad spusti bubanj u ruke uzima harmoniku. Lutkarsko kazalište i stara knjižnica nekad su predvodili kulturni život Novske pa će tako biti i 15. i 16. listopada, a sve ovo znamo jer budućnost kao i program proriče gatara Želja. „Često čujemo da se nekad bolje živjelo, to ne znamo, ali znamo da zabave nije manjkalo. Slavonske pjesme, zvuci tamburice, delicije slatke i slane, ono su čega ni prije, a ni na Lukovu u Novskoj neće manjkati!“, rekla je Ivana Matanović u ime Organizacijskog odbora zahvalivši se svima koji sudjeluju u realizaciji programa. Sve objekte koji će niknuti u parku dizajnirala je Ivona Pucić, a izrađuju ih djelatnici Novokoma i Drvnog centra u Paklenici.

„Cijeli park velika je pozornica koja će privući sve uzraste, no kad padne mrak ona se gasi i zamjenjuje ju glavna pozornica na središnjem gradskom trgu na kojoj se očekuju nastupi Massima i Šliper benda (14.10.), Gazdi i Cecilije (15.10), te benda Stela & Kometi i Cry Babiesa (16.10.) U programu ima za svakog ponešto!“, poručili su Organizatori. Za sve koji dolaze iz Zagreba, tu je i Medeni vlak (16.10.) koji će za 20 kn dovesti posjetitelje na kirvaj s daškom prošlosti.